пʼятницю, 3 грудня 2021 р.

Ціннісні орієнтири сучасної української школи в системі виховної роботи


30 листопада 2021 року в Тернопільському ОКІППО відбувся вебфорум для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти «Ціннісні орієнтири сучасної української школи в системі виховної роботи». Організатори – методисти центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти Зоряна Борисюк та Оксана Сидорська.
Захід спрямований на пошук нових методичних підходів для формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок, підвищення професійної компетентності педагогічних працівників, вдосконалення практичних навичок використання інноваційних технологій у системі виховної роботи.
Формування ціннісних орієнтацій особистості є невід’ємною частиною сучасного освітнього процесу. Про шляхи проектування цілісного виховного середовища в закладах освіти розповіла у своєму виступі в.о. заступника директора з науково-педагогічної та виховної роботи Тернопільського ОКІППО Тетяна Магера. З науковим обґрунтуванням питань ціннісних орієнтирів сучасної української школи на засадах Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» виступив к.п.н., доцент кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти Руслан Яковишин. Про інноваційні підходи до формування в дітей та учнівської молоді ціннісних життєвих навичок розповіла завідувач центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти Світозара Хома.
В ході форуму обговорювались основні питання виховної практики з даної проблеми. У формі методичного діалогу, модератором якого була Зоряна Борисюк, учасники поділились практичним досвідом роботи щодо методики формування ціннісних орієнтацій особистості сучасного учня у процесі вивчення гуманітарних дисциплін. Про виховання загальнолюдських цінностей на уроках української мови та літератури розповіли досвідчені педагоги - Олександра Большакова (директор, учитель української мови та літератури загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Олієва) та Ольга Мазурок (учитель української мови та літератури НВК «Кременецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5- дошкільний навчальних заклад»). Назар Соловій (учитель історії Млиновецького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад») та Володимир Зайчук (завідувач відділу гуманітарної освіти, виховання і студентських справ ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут») акцентували увагу учасників на необхідності формування нових ціннісних орієнтацій, ідеалів, світогляду, де цінності будуть не просто добіркою хороших та гідних правил життєдіяльності, а внутрішньою потребою особистості.
Проблему пошуку шляхів створення сприятливого виховного середовища у Новій українській школі для всебічного розвитку особистості учасники обговорили у формі ярмарки педагогічних ідей, модератором якої була Оксана Сидорська. Практичним досвідом роботи поділилися Галина Балабан (учитель української мови та літератури Тернопільської Української гімназії імені І. Франка), Ольга Кукурудза (педагог-організатор загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів с. Осташівців) та Лілія Мигорович (учитель історії Кременецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4).
У ході обговорення учасники висловили пропозиції щодо оптимальних шляхів створення умов для виховання особистості, яке ґрунтується на цінностях. Акцентували увагу на тому, що моральні засади виховання закладають фундамент духовності і мають бути основою сучасних освітніх реформ.
Матеріали заходу:

Немає коментарів:

Дописати коментар