вівторок, 31 серпня 2021 р.

Дорогі колеги! Зі святом 1 вересня!



1 вересня, початок навчального року, День знань – це свято може мати різну дату і називатися по-різному залежно від країни. І так цікаво дізнатися, які є традиції свята Першого дзвоника у інших.

Початок навчального року в США

              Школи США можуть вибрати день початку навчального року в рамках встановленого періоду – з середини серпня до середини вересня. У перший день школи ви не зустрінете школярів в формі. Джинси, футболка, кросівки, улюблена зачіска (навіть з профарбованими кольоровими пасмами) – дитина йде в школу у вільному стилі. Святкова лінійка з першим дзвінком – цієї традиції в американських школах немає.

             Поширене в США home schooling – домашнє навчання, тому не всі першокласники поспішають в школу в цей день. Це може бути цілком здорова дитина, але батьки вирішують не відправляти її до школу. Навчання дитини вдома найчастіше стає турботою батьків, а не репетиторів. Для організації домашнього навчання батьки подають програму навчання дитини в відповідну інстанцію. Туди ж вони будуть зобов’язані здавати звіти про успіхи дитини в навчанні.

Початок навчального року в Ізраїлі

             В Ізраїлі перший день навчання – 1 вересня. Але у ізраїльських школярів іноді вереснень сповнений вихідних. Святкова лінійка проходить під час другого уроку. Але діти приходять в школу на перший урок о 8:15 і знайомляться, спілкуються зі своїми однокласниками. На лінійці щороку можна спостерігати політ куль в небі. Діти пишуть на повітряних кульках свої побажання і відпускають їх в небо. Ізраїльські школярі зазвичай носять футболку з емблемою школи. У будні дні вона може бути будь-якого кольору, а в свято – тільки біла. У прохолодну погоду діти надягають фірмові светри.

Початок навчального року в Німеччині

              У Німеччині, як і в США, немає єдиного дня початку занять. В одних районах Німеччини навчальний рік може початися в серпні, в інших – у вересні. Єдиної вікової норми теж не встановлено. Можна віддати дитину в школу в 5 або в 6 років – як тільки дитина буде готовою. Готовності дитини німці приділяють велику увагу. У перший навчальний рік німецькі школярі приходять в 1 клас з пакетом першокласника. Ця традиція має коріння з початку XIX століття. Перед відкриттям пакету обов’язкові фото на пам’ять. Раніше пакет першокласника наповнювали солодким. Сьогодні заради здоров’я дітей його наповнюють канцелярським приладдям, іграшками і навіть книгами. Ну, звичайно, є і невеликий солодкий сюрприз. Попередньо пакет клеять самі діти, а наповнюють його батьки. Перший день в школі Німеччини зазвичай святковий. Може проводитися богослужіння, екскурсія в 3-4 класи для першокласників. Обов’язковий урочистий момент – святковий вихід нових учнів в супроводі класного керівника в класи із загального залу.

Початок навчального року в Японії

             1 день навчального року в Японії, як правило, припадає на 1 квітня. Японські першокласники приходять в школу ошатними. Святкова лінійка проводиться тільки для першокласників в актовому залі. Їх вітають вчителі, вирішують організаційні питання з батьками, і в I половині дня діти йдуть додому. Потім у першокласників і батьків є тиждень на підготовку до школи. І вже через тиждень, в школу йдуть всі школярі. Обов’язкова шкільна форма зазвичай тільки в приватних школах. А для звичайної школи може бути досить якогось характерного головного убору. Для дівчаток це може бути панамка, а для хлопчиків – кепка. Неодмінно на них буде емблема школи.

Отже, кожна країна по-різному ставиться і організовує початок навчального року. Відзначимо дати початку року для деяких інших країн:

* Чехія, Білорусія і Прибалтика – 1 вересня;

* Італія – 1 жовтня;

* Швеція – 15 серпня;

* Греція – 12 серпня;

* Австралія – ​​1 лютого.

У Франції та Іспанії немає єдиного чіткого терміну для початку навчального року.

1 вересня – Африканські країни

            Наприклад, в африканських країнах починають навчання в дуже ранньому віці. Як правило, в 4 роки діти вже йдуть в перший клас! Але перш, ніж стати повноправним школярем, дитина проходить співбесіду, на якій оцінюється рівень її знань і підготовленості. Якщо ж малюк не знає букв, то в школу його не беруть. Щоб підвищити шанси дитини на вступ до школи, його заздалегідь віддають в підготовчу студію. Там проводяться заняття в ігровій формі для дітей від трьох років. На жаль, далеко не всі діти отримують освіту, так як в африканських країнах воно не є обов’язковим.

1 вересня – Південна Корея

              День знань в Південній Кореї, відзначають в березні. Діти вступають до школи у вісім років і при цьому складають вступний іспит. Ті, хто здасть його краще, мають право обрати навчальний заклад на свій розсуд, інші ж – за розподілом. Саме тому батьки, які бажають віддати дитину в елітну школу, активно з нею займаються, починаючи з 5-6 річного віку.

1 вересня – Норвегія

               У Норвегії навчальний рік починається в кінці квітня. У перший клас діти йдуть, починаючи з шестирічного віку. Особливістю норвезьких шкіл є відсутність їдалень та шкільного харчування. Тільки наймолодшим видають йогурти і сік, і то далеко не у всіх школах. Традиційно школяр приносить з дому класичні бутерброди, яблуко і пачку з соком або холодним чаєм.

1 вересня – Чехія

               Як і у нас, в Чехії, День знань відзначають першого вересня, а вік дитини, яка йтиме до першого класу – шість років. При цьому від першокласників не потрібно ніяких особливих знань і навичок. Читати і писати зовсім не обов’язково – всьому навчать в початковій школі. Обов’язковою є бесіда з психологом, в процесі якої буде зроблено висновок про емоційну готовність дитини до шкільних навантажень.

1 вересня – Індія

              Незвичайну для нас дату для початку навчального року обрали в Індії. Дітки йдуть в школу 1 червня. Причому в Індії не прийнято бурхливо відзначати День знань: немає ні квітів, ні музики, як і  білих бантиків. Зате з ранніх років діткам прищеплюють любов до праці і рукоділля. В індійських школах є спеціальні майстерні з ткацькими верстатами, і кожен школяр повинен здати свою «норму» власноруч витканого полотна! Гроші від продажу тканини йдуть на потреби школи.

Наскільки це добре мати встановлений День знань – судити працівникам освіти. Але як же прекрасно бачити школярів всієї країни у святковій формі, з букетами квітів, з батьками за руку, що йдуть в школу на своє перше шкільне свято року.


Немає коментарів:

Дописати коментар