пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Педагогічні читання до 210-річчя від дня народження Євгена Павловича Гребінки

 

10 лютого 2022 року у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти на платформі сервісу Google Meet відбулися педагогічні читання-онлайн «Євген Гребінка поет, байкар, портретист епохи, кресляр народних характерів» (210 років від дня народження)».

Учасниками педагогічних читань були педагогічні працівники ЗЗСО, учителі словесності, класні керівники, консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників. Учасники заходу ставили перед собою мету: сприяти осмисленню місця творчої спадщини Євгена Гребінки в українській літературі;  проаналізувати основні етапи життя і творчості митця, художню спадщину; поглибити знання здобувачів освіти про відомого байкаря, балетриста, перекладача, видавця і громадського діяча Євгена Гребінку; сприяти творчому та професійному зростанню.

Масштаб особистості Гребінки, її органічність і значущість для історії літератури в цілому, з часом вимальовується все чіткіше, і загальний розвиток наукової думки спонукає нас звернутися до всебічного вивчення життя і творчої спадщини письменника.

Серед українських письменників, з літературною і громадською діяльністю яких пов’язаний новий етап у розвитку національної культури, одне з почесних місць належить Євгену Гребінці. У своїх художньо-естетичних шуканнях Є. Гребінка орієнтувався на кращі традиції своїх попередників. Художня спадщина Є. Гребінки досить розмаїта, але найціннішу частину її становлять байкарські твори, які відіграли важливу роль у процесі становлення нової української літератури на засадах реалізму й народності. Це чудовий майстер слова, котрий, проживши лише 36 років, половину з них віддав літературі.

Останнім часом творчість Є. Гребінки привертає велику увагу науковців. Хоча на сьогодні вона вже є дослідженою, все одно є аспекти, які дозволять нам виявити новаторські елементи у його творчій спадщині.

З вітальним словом до учасників педагогічних читань звернулася Тетяна Магера, в.о. заступника директора з науково-педагогічної та виховної роботи ТОКІППО, яка наголосила на важливості постаті Євгена Гребінки в українській літературі та побажала учасникам заходу плідної праці.

Про Євгена Гребінку як байкаря, балетриста, перекладача, громадського діяча; основні дати життя і творчості доповіла Зоряна Борисюк, методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО. Далі учасники педагогічних читань мали змогу помандрувати віртуально і потрапити в один із читальних залів наукової бібліотеки закладу вищої освіти, що на Сумщині, переглянувши ролик  «Мандрівний читальний зал Євгена Гребінки» та уривок документального фільму про Є.Гребінку «Той, хто торував шлях».

Цікавим та змістовним був виступ Оксани Сидорської, методиста центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО, яка проаналізувала художню спадщину митця.

 Про цінність родинного виховання у житті Євгена Гребінки креативно розповіла методист центру виховної роботи, захисту прав дитини та громадянської освіти ТОКІППО Лілія Мудрик, уміло продекламувавши поезії.

Цікаво та оригінально представила свою доповідь методист відділу методики навчальних предметів суспільно-гуманітарного та естетичного циклів ТОКІППО Наталія Саранчук, яка наголосила на важливості  реалізації мистецьких ідей у творчості Гребінки. Учасники заходу мали змогу почути романси (автором тексту яких є Євген Павлович) в акторському виконанні.

Наступними доповідачами педагогічних читань були учителі української мови і літератури, які творчо та надзвичайно цікаво представили наступні виступи:

-         «Євген Гребінка. Байки у дитячому читанні. Творча особливість байок» (Світлана Кіраш, загальноосвітня школа І-ІІ ступенів села Осташівців);

-         «Євген Гребінка як літературний феномен. Поетичний світ митця» (Наталія Сович, загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Озерної);

-         «Прозовий доробок Євгена Гребінки. Враження зі спогадів дитинства у становленні характеру підлітка» (роман «Чайковський», повість «Доктор») (Галина Горішна, Тернопільська Українська гімназія імені Івана Франка);

-         «Письменник, педагог, видавець. Пам’ятники Є.Гребінці» (Галина Приліп, Млиновецький НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад»).

Учні загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Осташівців майстерно декламували байки Євгена Гребінки.

Учасники заходу залишили позитивні відгуки про проведення педагогічних читань. Дякуємо усім за участь, виступи, цікавість до теми зустрічі, інтерес до художньої спадщини Євгена Гребінки.

Беззаперечно, Євген Павлович Гребінка є визначним діячем і в культурному плані, і в громадському житті. Це глибока за своєю сутністю людина, за допомогою своїх творів підіймала українську літературу на ще вищий шабель. І ми повинні бути йому вдячними, адже його байки, романи, лірика, повісті корисні і актуальні навіть для сучасного читача. То ж читаймо!

Усі матеріали заходу будуть розміщені на блозі «Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська».     

Матеріали заходу

Немає коментарів:

Дописати коментар